Пълнени тиквички с кайма, ориз и стафиди
Тиквички с плънка от мляно месо и ориз в доматен сос.
Необходими продукти:
- 4 големи или 8 по-малки тиквички
- 500 г кайма
- 2/3 ч.ч. ориз
- 100 г стафиди
- 1 глава лук (или 5 стръка пресен лук)
- 3 с.л. олио
- 2 ч.ч. бульон или вода
- сол и пипер на вкус
- 3 с.л. доматен концентрат
Начин на приготвяне:
1. Отрежете капачетата на тиквичките. Не е нужно да са от тумбестия вариант както на снимката. Ако сте си намерили от продълговатите, поставете ги да легнат и отрежете дълъг капак на 1/4 от дебелината на зеленчука. Така ще се полуат лодки с капаче, но пак вкусът се запазва и има елегантна визия. Изгребете част от сърцевината с лъжица и наситнете. Останалата част от тиквичките покапете с малко мазнина отвътре.
2. Наситнете лука. Запържете в сгорещеното олио и щом стане прозрачен до леко златист на места, добавете добре измития през цедка ориз. Гответе докато се "оцъкли" (стане прозрачен) и добавете топлия бульон и стафидите. Оставете да къкри докато абсорбира течността си.
3. Следва да добавите каймата и да готвите докато стане на трохи. Добавете доматения сос, наситнената тиквичка и подправки на вкус. Гответе още няколко минути.
4. Разпределете плънката в тиквичките и захлупете с капачетата. Поставете в тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
5. По желание можете да поднесете с кисело мляко с добавка на намачкан чесън и наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ