Пълнени сини сливи с рикота
Хапки от сини сливи с крем от рикота и заливка от кафе.
Бон Апети
Излъчен на 04.12.2017
Пълнени сини сливи с крем от сладко сирене, шоколад, портокалови кори и аромат на ванилия и канела, които се поднасят върху сос от кафе с кардамон - това готвят Лора и Стоян като дават идея за домашни бонбони от плодове, изискано следятстия или глезорански десерт. Киселата нотка от сливите се съчетава идално с неутралния вкус на рикотата и подсладения крем, за да се получи кулинарна идилия. Ето и как са прави:
Първо си приготвяме кафе еспресо, което кипваме и обогатяваме с бренди и кардамон. След това в сместа накисваме сините сливи и ги оставяме да се отпуснат и набъбнат. А докато това се случи - правим плънката като разбиваме сирене рикота с пудра захар, портокалови или лимонови корички, наситнен черен шоколад, канела и ванилова захар. Получава се негладък крем със силен аромат и нежна текстура.
Добре накиснатите сини сливи отцеждаме от течността, но не изхвърляме ароматното кафе. След това с пръст оформяме жлеб във всяка слива и го пълним с рикота. Най-лесно става с пош, а как точно се прави - гледайте във видеото. Останалото кафе кипваме със захар до редуциране, а на финала украсяваме платото със сос кафе, подреждаме в него плодовите бонбони и отгоре поръсваме с още шоколад или покапваме с още от кафе соса - получава се уникално красива.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ