Пълнени пилешки гърди по италиански
Сицилианско брачоле - пълнено пилешко филе със сирене и прошуто върху гарнитура от кус-кус.
Бон Апети
Излъчен на 10.03.2017
Готвим пиле по италиански, като спазваме оригиналната рецепта за брачоле. Можете да използвате както пилешки гърди, така и пържоли от бутче, които са по-сочни. След като осолим и опиприм месото, го пълним със смес от рендосано жълто сирене (по рецепта се използва Грана Падано, но можете да опитате и с друг вид кашкавал), наситнено прошуто, скаморца (пушена моцарела, която можете да замените и с обикновена) запържена галета в масло, яйце, стафиди и подправки. След като завием рулата от пилешка мръвка с ароматна хрупкава плънка, се захващаме с доматения сос.
В тиган се запържват каперси с наситнен чесън, а после към тях се добавят 800 мл пасирани домати от консерва или доматен сос. След редуциране с малко захар и сол, салцата се изсипва в тавичка, а върху нея нареждаме пилешките рулца, овързани с конец, за да не се развият. Отгоре поръсваме с още рендосано жълто сирене и запичаме за 20-тина минути.
Ястието поднасяме с гарнитура от разварен кус-кус, която можем да заменим с ориз, картофи или някакъв вид паста, за да запазим италианския дух. Рулата полягват върху нея, след като предварително сме махнали конеца и сме ги нарязали на кръгчета, за да изкушава още по-силно сетивата ароматната плънка. Отгоре заливаме с доматен сос и можем да украсим с листенца пресен босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ