Пълнени патладжани с телешко, лук и доматен сос
Лодки от патладжани с кайма и домати.
Необходими продукти:
- 6 патладжана
- 2 с.л. олио
- 2 глави лук - около 180-200 г общо
- 4 скилидки чесън
- 2 сладки червени чушки - около 150 г общо
- 250 г телешка кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. лют пипер по желание
- листата на 8 стръка магданоз
- 1 домат
- 4 с.л. доматен концентрат + 400 мл вода + 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте и обелете на редове, за да е по-красиво. Подредете в тава, застлана с хартия за печене без да се докосват. Цепнете с нож по дължина всеки патладжан от дръжката към дупето, но без да го разрязвате докрай.
2. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
3. Докато патладжаните се готвят, направете запръжката. Нарежете лука на кубчета, а чесъна - на ситно. Чушките нарежете на парченца. Магданозените листа наситнете, а домата нарежете на полумесеци - 6 или 12 броя
4. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука на умерен огън за 4 минути. Добавете чесъна, гответе още минута, след това и чушките и гответе 2 минути.
5. Прибавете каймата, сол, черен и лют пипер и бъркайте докато каймата се разпадне на трохи. Добавете магданоза и размешайте финално.
6. Извадете патладжаните и леко разтворете по разреза, за да се получат лодки. Напълнете със запръжката, отгоре подредете резени домати.
7. Разбийте доматения концентрат с водата и солта и залейте с черпак всеки от патладжаните. Върнете във фурната на същата температура за още 20 минути.
8. След изваждане можете да украсите със стръкчета пресен магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ