Пълнени кюфтета с билки в зеленчуков сос
Кюфтета с плънка от кашкавал, лук и варени яйца в доматен сос с лук и чушки.
Необходими продукти:
- 1 голям картоф
- 250 г кайма
- 2 големи скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1/2 ч.л. сол
- черен пипер на вкус
- 1 с.л. микс сушени зеленчуци, ако имате
- 1 стрък преесен лук
- 100 г кашкавал
- 1 яйце
- сол и пипер
- 1 ч.л. майонеза
- 1 малка червена сладка чушка
- листа копър
- 6 с.л. олио
- 200 мл вода
- 1 ч.л. с връх брашно
- 150 мл консерва домати на кубчета в доматен сос
- 2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Сложете каймата в купа. Рендосайте картофа на ситно ренде и изстискайте водата от него. Прехвърлете в купата. Добавете солта и черния пипер, както и сушени зеленчуци, ако имате.
2. Наситнете лука и чесъна и добавете половината лук и една от скилидките при каймата. Замесете и оставете настрана.
3. Сварете яйцето, наситнете го и го изсипете в друга купа. Добавете наситнения пресен лук и рендосания на ситно ренде кашкавал. Овкусете със сол и пипер (немного) и залейте с майонезата. Разбъркайте.
4. Чушката нарежете на малки кубчета.
5. Разделете сместа с каймата на 7 части и всяка от тях оформете на сплеснато кюфте. Подредете върху дъска. В средата на всяко кюфте сложете от сместа с майонезата. С мокри ръце оформете на дебели пълнени кюфтета, като прещипете краищата.
6. Сгорещете 4 с.л. олио в тиган с незалепващо покритие и диаметър около 28 см. Положете кюфтетата в мазнината и гответе по 4 минути от страна - докато образуват апетитна коричка. Извадете ги от тигана.
7. Сипете още 2 с.л. олио и добавете останалия лук и чесън. Гответе 2 минути, прибавете чушката и гответе още 2 минути.
8. Залейте с консервата домати, овкусете със сол и пипер и поръсете захарта.
9. Разбъркайте брашното в студена вода и залейте с нея запръжката. Щом закъкри, върнете кюфтетата в соса.
10. Сложете капак и оставете да се готвят 15-20 минути.
11. Поръсете с листа копър и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ