Пълнени домати с октопод и ориз
Доматени кошнички с картофи и морски дарове.
Необходими продукти:
- 8 средни домата
- 1 кг октопод, наситнен
- 1 глава лук, фино нарязан
- 4 картофа, нарязани на малки парченца
- 1 ч.ч. ориз
- 2 с.л. доматено пюре
- 3 кестена, нарязани на малки парченца
- кедрови ядки
- щипка канела
- зехтин
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Изрежете капаче в горната част на доматите. С помощта на лъжица ги издълбайте, като се опитате да оставите стените възможно най-тънки, но без да повредите кората. Заделете издълбаната сърцевина за плънката.
2. Подправете със сол и пипер на вкус празните домати и ги подредете в тавичка за печене.
3. Сложете картофите около тях.
На плънката:
1. Сгорещете зехтин в голяма тенджерка и сотирайте лука с парчетата октопод.
2. Прибавете заделената и наситнена сърцевина на доматите, доматеното пюре, кестените, кедровите ядки, канелата, ориза и сол и пипер на вкус.
3. Разбъркайте хубаво и оставете да къкри за 5 - 10 мин.
4. Свалете от огъня и напълнете доматите с плънката, без да ги препълвате, защото оризът ще набъбне допълнително при печене.
5. Прибавете щедро количество зехтин в тавичката и печете на 200°C за 1 час без да добавяте вода по време на печенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ