Пълнени бутчета с кашкавал и тиквички
Пилешки бутчета с плънка от зеленчуци и кашкавал.
Необходими продукти:
- 12 долни пилешки бутчета - парти бутчета
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен сладък пипер
- 4-5 скилидки чесън
- 20 г масло
- 2 с.л. кетчуп
- 1 ч.л. лют сос по желание
- 1 тиквичка или 12 кисели краставички
- 250-300 г кашкавал
Начин на приготвяне:
* Тиквичката в тази рецепта може да бъде заменена с множество продукти според вкуса и разполагаемата наличност. По желание вместо нея можете да използвате кисели краставички, чери домати, гъби, рулца от раци, моцарела, патладжан, царевица от консерва.
1. Разтопете маслото и го смесете със солта, двата вида пипер, кетчупа, лютия сос, намачкания чесън. Можете да сложите и други подправки, ако харесвате пилешкото с тях - примерно мащерка, босилек, розмарин, кимион - всичко е въпрос на вкус. Разбъркайте докато се получи сравнително хомогенна паста.
2. Идва най-трудната и забавна част от рецептата - махането на кокала от пилешкото бутче. С първото може да ви се стори трудно, ала с всяко следващо се натрупва рутина. За целта първо отрежете кожата и прилежащите хрущялни влакна над чуканчето от долната страна на бутчето. След това с тънък нож отлепете месото от кокала на горната страна на бутчето. Хванете отрязаната кожа с жилките и дръпнете нагоре. Кожата с все месото ще се смъкне от кокала все едно събувате панталони на дете. Ако някъде се заинати, помогнете си с ножа, за да не остава месо по кокалите. Работете така докато "събуете" всички бутчета. Не изхвърляйте кокалите, ами си направете с тях домашен пилешки бульон като ги варите в 1,5 л. вода с добавка на цяла глава лук, цял морков, дръжки магданоз или копър, зърна бахар и черен пипер, един дафинов лист. Става идеален бульон за супи и домашни гозби, пък и за директно пийване с малко солчица.
3. Месото с кожата, които махнахте, обтрийте вътрешно и външно с маслената паста от подправки и кетчуп. Оставете настрана.
4. Тиквичката нарежете на греди с дължина и дебелина колкото кокалите.
5. Кашкавала нарежете на гредички със същата дебелина, но с 1/3 по-къси.
6. Набодете във всяко бутче по греда тиквичка и греда кашкавалче. Подредете бутчетата в тава, застлана с хартия за печене.
7. Гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или докато прецените, че са готови.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ