Пшеничен хляб Боровинков залез
Двудневно приготвяне на сладък хляб с боровинки, ябълки и ядки.
Необходими продукти:
- половин чаша сушени боровинки
- 1 и ¼ чаши пшенична бира
- 2 ч.л. ябълков сайдер
- 2 ч.л. мед
- половин чаша орехи, печени
- 1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно
- половин ч.л. инстантна мая
- 1 и половина ч.л. трапезна сол
Начин на приготвяне:
Ден първи:
1. Смесете първите 4 съставки в малка купа в дадения ред (това ще попрачи на меда да залепне на дъното на купата). Оставете всичко да престои, докато подготвяте останалите съставки.
2. Можете да запечете орехите в тиган или във фурната (на 180 градуса), като го разбърквате периодично, докато ядките започнат да потъмняват и ароматът им започне да се усеща.
3. Смесете орехите (след като ги охладите) с останалите съставки в средно голяма купа.
4. Смесете течните със сухите съставки, като бъркате, докато получите рошава топка тесто.
5. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете да престои на стайна температура за 12-18 часа.
На следващия ден:
1. Извадете тестото за хляба от купата и премесете 10-15 пъти, като сложите още малко брашно, за да не залепва по ръцете ви и по повърхността.
2. Оформете хляба на топка и сложете върху около 45 см пергаментова хартия, която е напръскана предварително със спрей против залепване
3. Напръскайте със спрея за печене повърхността на хляба и покрийте леко със фолио за свежо съхранение. Сложете на чиния или в 25 см плосък тиган и оставете да се надигне на стайна температура за 2 часа.
4. 30 минути преди хлябът да се е надигнал докрай, загрейте тенджерата за огнище (холандската фурна) във фурната на температура 220 градуса.
5. Преди печенето поръсете хляба с брашното и направете разрези по повърхността на хляба дълбоки около сантиметър и половина с остър нож
6. Вдигнете хляба с краищата на пергаментовата хартия, сложете в холандската фурна и сложете капака. Печете на 220 градуса за 30 минути.
7. Махнете капака от холандската фурна и печете за още 15-25 минути, докато се получи хубава кафява коричка.
8. Извадете хляба от холандската фурна и охладете на решетка за поне час, преди да разрежете и сервирате.
Много е вкусен с мед и масло, или боровинков мед и масло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ