Пролетна супа с лапад, картофи и билки
Диетична супа със зеленища и картофи.
Необходими продукти:
- 150 г лук
- 200 г моркови
- 3 с.л. олио
- 400 г картофи
- 4 скилидки чесън
- 2 л вода
- 1/2 ч.л. сол
- връзка пресен копър
- връзка пресен магданоз
- 2-3 стръка пресен лук
- 350 г лапад (щавляк)
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- варени яйца и заквасена сметана по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, моркова рендосайте, картофите обелете и нарежете на кубчета. Дръжките на копъра, магданоза и лапада наситнете заедно. Листата на магданоза и копъра също наситнете заедно. Прибавете към тях нарязаните по-наедро листа на лапада и наситнеия пресен лук.
2. Картофите накиснете, за да не потъмнеят. Сгорещете олиото в тенджера, изсипете морковите и лука и разбъркайте. Оставете да се готвят на умерен към слаб огън 7 минути.
3. Добавете чесъна, минат през преса, бъркайте и гответе минута.
4. Изсипете картофите в ястието (без водата от кисненето, ако сте ги изкисвали). Залейте с 2 л вода, добавете сол и изчакайте да кипне. Намалете огъня на умерен към слаб, захлупете с капак и оставете да се готви 15 минути.
5. Добавете дръжките на магданоза, копъра и лапада и оставете да се вари под капак още 15 минути.
6. Добавете листата магданоз, копър, лапад и пресен лук. Овкусете с черен пипер и регулирайте киселинността със захар. Сложете капака и намалете огъня на слаб. Гответе още 2-4 минути.
7. Сервирайте супата като постно и диетично основно или предястие. Можете да я поднете и по традиционния начин - с 1 с.л. заквасена сметана и половин сварено яйце на порция.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ