Пролетен пай с пресен лук и риба
Киш с риба, сметана, копър и пресен лук.
Необходими продукти:
- 185 г брашно
- 125 г (1 малка опаковка) масло
- 1 ч.л. пудра захар
- 2 яйца
- 1 жълтък
- 250 мл течна готварска сметана (най-добре млечна)
- 3-4 стръка пресен лук
- 1 домат
- сол и пипер на вкус
- 300-500 г рибно филе (най-вкусно е с обезкостена пушена риба, но поради силния аромат използвайте не повече от 300 г от нея)
- връзка копър
- тежести (камъни, морска сол, боб, пясък) за печене на блата
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в тавичка и смесете с пудра захарта. Маслото извадете директно от хладилника и нарежете на кубчета при брашното. Претрийте с пръсти на трохи, добавете 1-2 с.л. вода и жълтъка и замесете твърдо маслено тесто. Оформете на сплесната кора, увийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 15 минути.
2. Извадете тестото, разточете го и покрийте с него дъното и стените на формичка за пай. Обрежете провисналите краища. Приберете отново в хладилника като включите фурната да загява на 180 градуса.
3. Когато е загряла, покрийте тестото с хартиено фолио и сложете върху него тежест. Печете 15 минути.
4. През това време нарежете рибното филе на парченца, почистете и наситнете лука. Домата нарежете на шайби, а в купа разбийте яйцата, добавете сол, пипер и сметаната и разбъркайте. Към яйчената смес прибавете и наситнения копър (само листенцата).
5. Извадете блата, махнете хартията, но не изключвайте фуната. На дъното му разпределете рибата, отгоре поръсете пресния лук, залейте с яйчената смес и подредете доматите (най-вероятно ще потънат, но това не бива да ви притеснява).
6. Върнете и допечете за 35-40 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ