Пролетен ориз със спанак и пресен лук
Постен спанак с ориз и девисил.
Безмесно ястие за пролетта се готви в Кухнята на Звездев, където два уникално добре съвместими продукта - ориз и спанак, се съчетават в направата на профирно постно основно ястие.
Оризът се измива много добре и се изсипва в купа. Залива се със студена вода и се оставя настрана за половин час. През това време спанакът се измива и се нарязва на едро, а лукът - на шайби. В тиган се сгорещява олио и се запържва лука за 30-тина секунди. Добавя се половината от спанака, готви се 3 минути и се вкарва и ориза, отцеден добре от водата на кисненето. Щом стане прозрачен, се налива бульона и се оставя да къкри.
Заделеният спанак се изсипва в чопъра, налива се вода и се превръща в каша. Добавя се в ястието и с оставя да къкри на умерен огън до изпаряване на течността. Подправя се със сол и девисил и се поднася.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ