Прасенце от бутер тесто с плънка от свинско
Тестени прасенца в стил банички с месо.
Необходими продукти:
- 150 грама свинско месо или кайма
- 1 глава лук
- 4 с.л. растителна мазнина
- сол и пипер на вкус
- 500 грама бутер тесто
- 1 яйчен жълтък
- 1 с.л. мляко по желание
- 6 зърна черен пипер за украса
- 6 зърна бахар
Начин на приготвяне:
1. Разгърнете бутер тестото и с помощта на отвора на чаша изрежете 6 не много малки кръга от него. Запазете си останалото тесто от изрязването.
2. Наситнете лука, ако ще използвате свинско месо го смелете или нарежете на малки хапки и сгорещете мазнината. Запържете в нея лука с месото и ги овкусете със сол и черен пипер.
3. Застелете тавичка с фолио за печене и преместете в нея три от кръговете. Разпределете в средата им плънката, намажете краищата с разбит жълтък с мляко и захлупете отгоре с другите 3 кръга.
4. Изрежете по-малки кръгчета от останалото тесто за зурличка. Залепете ги с малко мляко и жълтък за лицата и поставете по 2 зърна черен пипер за ноздри.
5. Ушичките оформете от тестени изрезки на полукръгове или триъгълници и сложете вурху главата.
6. Зърната бахар поставете за очи.
7. Намажете с жълтък личицата и пуснете да се пекат на 200 градуса за 20-25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ