Празнична Шарлота с крем Тирамису
Пандишпанов сладкиш с крем тирамису, бишкоти и шоколадова украса.
Бон Апети
Излъчен на 13.02.2018
Свикнали сме под името сладкиш Шарлота да откриваме плодова пита с пухкави блатове. Може да се направи Шарлота и без плодове, като вместо вместо тях се използва вкусен сладкарски крем от бити белтъци, редуцирани със захар жълтъци и маскарпоне. Именно такава десертна изненада правят Лора и Стоян, като показват елегантна украса за сладкиша, която можете по желание да пропуснете.
Започваме с тестото, като разбиваме на пяна яйца със захар. Когато се получи бял пухкав крем, добавяме в него щипка сол и брашно. След това пресипваме във формичка с махащо се дъно, застлана с хартия за печене и готвим в предварително загрята на 170 градуса фурна за 15-тина минути. Охлаждаме и разрязваме на три блата.
Кремът започваме като разделме яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбиваме със захар и след това погдряваме при непрестанно бъркане до сгъстяване. Белтъците се бият на пяна. След това се прави захарен сироп от вода и захар, който се добавя към белтъците. В друга купа се разбива тирамису, а след това към него се добавя жълтъчната и белтъчената смес. Всичко се разбърква заедно с нежност и БЕЗ миксер.
Правим си и сироп за блатовете, като смесваме десертно вино марсала с готово еспресо. Започваме да редим сладкиша - блат, сироп, крем, блат, сироп, останалия крем, блат и за финал сироп. Отгоре поръсваме с какао на прах през цедка и рендосваме тъмен шоколад. По желание страниците на сладкиша облицоваме с бишкоти. На финала може да завържем и с панделка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ