Правене на домашна шунка от свинско месо
Свинска шунка вкъщи - без консерванти, сочна и вкусна домашна шунка от свинско месо.
Рецептите за домашни колбаси са хитър кулинарен трик да направите любимата си храна гарантирано полезна. Миро от канала Готвене за начинаещи разкрива поредната си готварска тайна, показвайки как се прави домашна шунка. И ето - само с няколко елементарни продукти и отделени 15-тина минути време всеки може да си сготви сочното свинско, спестявайки пари и печелейки здраве.
Изберете си цяло парче свинско контрафиле и измерете колко вода ще е необходима, за да го покрие с 2-3 пръста в тенджера. След това сметнете общото тегло на месото и водата. Изчислете 1,5% от този грамаж и това са грамовете захар и морска сол, които трябва да добавите във водата. Водата се кипва със захарта, солта, дафинов лист, бахар и карамфилче по желание. Щом заври, се добавя мръвката и се вари на умерен огън 15-18 минути. Следва да махнете тенджерата от огъня и да я оставите да се охлади под капак до стайна температура. Чак тогава вадите шунката и подсушавате. По желание можете да оваляте в сухи подправки или да намажете със смес от мед и сос Уорчестър.
Готово - имате домашна шунка. Лесно, полезно, вкусно и евтино за направа мезе или плънка за сандвичи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ