Постно зеле с гъби, моркови и лук
Задуешно зеле със зеленчуци и гъби.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 150 г лук
- 150 г моркови
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1,2 кг зеле
- сол и пипер
- 1 ч.л. захар
- 150 мл вода
- 250 г пресни гъби + 1 с.л. олио
- листа магданоз
Начин на приготввяне:
1. Лука нарежете на полумесеци, зелето - на тънки лентички, а морковите рендосайте на едро ренде.
2. Сгорещете на умерен огън в много голям тиган олиото и изсипете лука. Гответе 2-3 минути докато омекне, добавете морковите и гответе още 2-3 минути.
3. Оформете кладенче в средата на тигана и изсипете доматената салца. Бъркайте я в кладенчето 1 минута, след това разбъркайте с лука и морковите.
4. Изсипете половината зеле в тигана, поръсете със сол и пипер, гответе няколко минути, добавете захарта и гответе още минута. Когато намали обема си достатъчно, че да можете да добавите и останалото зеле, го направете. Размешайте и налейте водата. Ако е вряла, още по-добре. Щом закъкри, сложете капак, намалете котлона и гответе 25 минути.
5. През това време почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци. Сипете 1 с.л. олио в друг тиган и гответе 4-5 минути докато омекнат. Посолете и махнете от котлона.
6. Изсипете гъбите при зелето и разбъркайте добре. Опитайте на соленост и при необходимост подправете допълнително. Сложете капака и гответе на слаб огън още 6 минути.
7. Махнете от котлона, поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ