Регистрация

Постни плоски питки с пресен лук

Постни плоски питки с пресен лук
Лесно   |   Порции 4 броя   |   Видяна: 1372

Чеснови пърленки със зелен лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 80 мл вряла вода
  • 150 мл хладка вода
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 3 с.л. соев сос + 3 с.л. вода
  • 3 ч.л. оцет (оризов, ябълков или балсамов - в краен случай може и обикновен, но тогава сложете 2 ч.л.)
  • 4 ч.л. олио за намасляване на питките
  • сол и черен пипер на вкус
  • семена сусам, мак или ким по желание
  • 4 с.л. растителна мазнина за печенето

Начин на приготвяне:

1. Брашното пресейте в купа и разбъркайте със солта. Налейте врялата вода и с шпатула разбъркайте. След това налейте и хладката вода, бъркайте с шпатулата докато се образува тесто и после замесете на ръка. Щом стане твърдо и спре да лепи, го покрийте в кърпа и оставете настрана за 20 минути.

2. През това време наситнете много добре пресния лук и прехвърлете в малка купичка. Пресирайте отгоре скилидката чесън, поръсете кафявата захар, намачкайте с чукче или обратното на лъжица и залейте със соевия сос, водата и оцета. Разбъркайте хубаво.

3. Тестото премесете върху набрашнен плот и разделете на 4 части. Всяка от тях разточете на тънка кора с дебелина 2-3 мм. Отгоре поръсете със сол и пипер, покапете с по 1 ч.л. зехтин и с четка размажете. Разпределете плънката с лук.

4. Навивайте всяка кора на руло, а след това навийте рулата на охлювчета. После разточете нежно с точилката, за да се получат плоски хлебчета. Възможно е част от пълнежа да се покаже през тестото - не трябва да ви притеснява. Отгоре поръсете със семена по желание.

5. Печете всяка питка в по 1 с.л. сгорещено олио в тиган с незалепващо покритие за по 3 минути от страна. Сервирайте като хляб, закуска или постно основно.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта