Постни мъфини в солен вариант
Солени кексчета с маслини, домати, лук и риган по средиземноморски.
Бон Апети
Излъчен на 12.03.2018
Постно мезе - това звучи странно на любителите на месни хапки, които обичат да пийват винце в компанията на мръвчици, но Лора и Стоян показват вкусна алтернатива без животински продукти. Тук става въпрос за здравословни солени мъфини с брашно от спелта, ароматни продправки, сушени домати и маслини. Пухкави и вкусни те радват сетивата и могат да направят достойна компания на чаша вино или бира, кафе или чай. А също и да се превърнат в стабилна семейна закуска.
В купа се смесва брашно от спелта с бяло брашно и бакпулвер. Отделно се наситняват сушени домати в зехтин от буркан, зелени маслини и ароматен пресен лук, който можете да обогатите със стръкче пресен чесън. Към брашната се налива топла вода със зехтин, добавят се наситнените съставки и всичко се разбърква, като се овкусява със сол и пипер. Така получаваме странно тесто за солени кексчета.
Водещите препоръват да разпределим тестото в силиконови мини формички за мъфини, но тъй като малцина имат такива, можете да използвате и стандартните чашки за кексчета. Тогава вместо 30 броя, ще имате 12 или 15, а и ще се удължи времето за печене. Вие си решете в какъв вариант предпочитате веганските мезета. А после остава само да ги запечете и да им се насладите. След като ги опитате, можете да измпровизирате с добавки като лют пипер или сирене, ако не сте на строги пости.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ