Постни зелеви сарми с гъби и ориз
Панирани зелеви сармички без месо, пълнени с пържени гъби, домати и ориз.
Необходими продукти:
- 1 зелка или 20-тина зелеви листа
- 350 г печурки (или други гъби по избор)
- 1 глава лук
- 1 и 1/2 ч.ч. сварен ориз (ал денте)
- 80 г маргарин (може и зехтин)
- 1-2 домата
- сол, червен, черен и лют пипер на вкус
- брашно
- 50 мл олио или зехтин за пържене
- зеленчуков или гъбен бульон (може и разтворено кубче във вода)
Начин на приготвяне:
1. Обелете и наситнете лука, почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци.
2. Домата по желание обелете и нарежете на кубчета.
3. Сгорещете маргарина и запържете в него лука. Щом започне да пожълтява, добавете и гъбите. Гответе докато водата им се редуцира.
4. После добавете домата и ориза и гответе докато голяма част от течността се изпари. Добавете подправки на вкус и разбъркайте.
5. Разделете листата на зелето, изберете си по-големите от тях и варете за 5 минути в кипяща подсолена вода. Отцедете от водата след това.
6. Увийте сармичките в зелевите листа. По желание предварително можете с нож да изрежете на триъгълник най-долната твърда част на стебълцето на всяко листо.
7. Сгорещете растителната мазнина (може и в тигана от пърженето на плънката), овъргаляйте в брашно сармите и запържете от всички страни.
8. Прехвърлете в тавичка, залейте с бульона и гответе на слаба фурна за 50-тина минути. Количеството на бульона зависи от дълбочината на тавичката ви. Добре е да покрие сармите наполовина.
9. Можете да поднесете с любимия доматен сос и наситнени пресни подправки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ