Постна супа с картофи, гъби и лук
Зеленчукова супа с картофено пюре и гъбени късчета.
Необходими продукти:
- 500 грама гъби
- 1,7 литра вода
- 3-4 сухи гъбени бульончета
- 1 голяма връзка пресен зелен лук
- 500 грама картофи
- 80 грама масло или растителна мазнина, ако искате супата да е постна
- сол и черен пипер на вкус
- сметана, крутони или пресни зелени подправки за гарниране при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Кипнете измитите хубаво гъби докато се отпуснат във водата. След това ги извадете.
2. Оставете тенджерата да ври на умерен огън и прибавете в нея гъбените бульони.
3. Обелете картофите, разрежете ги на четвъртини или шестини и ги пуснете да се сварятят в бульона.
4. Извадете картофите с част от бульона и пасирайте с блендер. Върнете пюрето в супата.
5. Нарежете сварените гъби на тънко и ги върнете в тенджерата. Наситнете лука и го прибавете към ястието.
6. Оставете да покъкри за 15 минути всичко заедно. Опитайте на вкус и добавете подправки и масло.
7. Сипете супата в купички и поднесете със заквасена сметана, свежи поправки, листа пресен лук или крутони по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ