Постна леща чорба по манастирски
Манастирска супа от леща с праз лук, моркови и домати.
Леща по манастирски - традиционна българска рецепта за постна леща със зеленчуци без запръжка. Така човек хем се засища, хем не натоварва тялото си с тежка храна. Пък и лещата е полезен продукт, особено ако се сготви по щадящ начин. Как се прави - показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. А ястието е подходящо както за пости, така и за прочистваща диета.
Лещата се измива, изсипва се с тенджера и се залива с вода. Докато се кипва, се нарязват праз или кромид лук и моркови. Добавят се в тенджерата. Овкусява се със сол и чубрица и се оставя да ври 10 минути. Следва да се прибавят домати на кубчета от консерва и наситнен чесън. Вари се още 15-20 минути до отпускане на зърната. Подправя се с лъжица оцет и е готова за хапване. Вкусна е както топла, така и студена. Точните продукти и направата на ястието можете да видите в клипа по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ