Постен ориз със зеленчуци по италиански
Гарнитура от ориз на тиган с шарени зеленчуци.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 100 г морков
- 1 голяма червена сладка чушка
- 70-100 г царевица (от консерва или замразена)
- 70-100 г грах (от консерва или замразен)
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. микс италиански подправки или си смесете сушени риган, розмарин и босилек
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1,5 ч.л. сол
- 200 г ориз
- 400 мл вряла вода
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, моркова нарежете на парченца, а чушката нарежете на малки кубчета.
2. Изсипете ориза в купа, залейте с топла вода, измийте добре, изсипете водата и повторете още няколко пъти, докато течността остане съвсем бистра при миенето. Залейте с вода и оставете настрани да чака реда си.
3. Сгорещете олиото в голям тиган на умерен огън. Добавете лука, гответе и бъркайте една минута, добавете моркова и чушката, гответе 1 минута, след това царевицата, пак разбърквайте една минута, после и грахта. Отгоре минете през преса чесъна, добавете сол и пипер, италианския микс и размешайте. Оставете за 2 минути.
4. Изсипете ориза в тигана, като предваително го измиете за последен път и отцедите водата. Разбъркайте. Залейте с врялата вода и сложете капак. Оставете да се готви 20 минути без да го притеснявате. Може леко да намалите огъня.
5. Проверете дали зърната са се разварили. Разбъркайте ястието, опитайте и на соленост и ако всичко е добре, махнете от огъня и сервирайте като гарнитура или леко основно.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ