Постен крем от тиква с канела и ядково мляко
Постен сладкиш от тиква с алтернативно мляко и канела в стил веган крем-карамел.
Необходими продукти:
За карамела:
- 8 с.л. захар
- 4 с.л. хладка вода
- 4 с.л. вряла вода
За тиквената част:
- 300 г тиква
- 2 ч.ч. овесено, соево, оризово или кокосово мляко
- 5 ч.л. кокосово масло
- 10-12 с.л. захар
- 2 ч.л. канела
- 2 ч.л. агар или желин (от веганския желатин)
- кокосова сметана или делишу за гарниране по желание
Начин на приготвяне:
1. Първо пригответе карамела като изсипете захарта в малка касерола и залеете с хладката вода. Подгрейте до образуването на златен сироп на умерен огън. Без да бъркате сиропа, го залейте с врялата вода. Очаквайте малка експлозия, затова се пазете първите 10 секунди. След това енергично разбъркайте, махнете от котлона и продължете да бъркате. Щом стане гладка и хомогенна смес, разпределете в 4 прозрачни чашки.
2. Тиквата обелете и нарежете на кубчета. Сложете в керамична купа и печете на микровълнова 6-7 минути.
3. Изсипете млякото и кокосовото масло в блендер или купата на пасатор. Добавете печената тиква, захарта и канелата и пюрирайте.
4. Полученото пюре изсипете в касерола, добавете агар или желин и кипнете. Щом заври, пресипете през цедка за по-гладка текстура или директно в купичките.
5. Разпределеният в чашките крем приберете в хладилник за поне 4 часа. Преди сервиране поръсете с ядки или канела, украсете със сладкарска захар или си поиграйте да разбиете кокосова сметана на пяна. Можете да поднесете с лъжичка ядково ферментирало мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ