Регистрация

Портокалов кейк с глазура

Портокалов кейк с глазура
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 3067

Кекс, разбит в портокалов сок.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. неосолено масло, размекнато и нарязано, плюс допълнително за намазване на съда за печене
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 4 ч.л. прясно настъргана портокалова кора
  • 2 големи яйца
  • 1/2 ч.ч. заквасена сметана
  • 1/4 ч.ч. портокалов сок
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/2 ч.л. смлян карамфил
  • 1 1/2 ч.ч. универсално брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. сол

За глазурата:

  • 1/4 ч.ч. портокалов сок
  • 1 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180ºС. Намаслете леко 20-сантиметрова квадратна (или кръгла) тавичка и постелете пергаментова хартия на дъното, която също намажете леко с масло.

2. Разбийте маслото, захарта и цитрусовата кора в голяма купа до кремообразна смес. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате до хомогенност. Прибавете заквасената сметана и портокаловия сок, след това добавете остналите продукти и разбийте хубаво.

3. Изсипете течното тесто в приготвения съд и печете в средата на фурната, докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста - 30-40 мин.

4. Извадете от фурната и охладете кейка в съда за 10 мин., след това го извадете от тавичката върху решетка и охладете напълно. Отстранете хартията.

5. Докато кейкът се охлажда, смесете необходимите за глазурата продукти на слаб огън, като разбърквате до пълно разтваряне на захарта в сока.

6. Щом кейкът се охлади напълно, го сложете в чиния за сервиране и го намажете с глазурата. Може също да глазирате всяко парче кейк поотделно.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта