Плодова пита с банан
Бананово-ананасов десерт с карамел, ванилия и канела.
Необходими продукти:
- съд за варене на водна баня
- ½ ч.ч. захар за карамелизиране
- 2 зрели банана, обелени
- 4 яйца
- 1 кутия дехидратирано мляко (350 мл.)
- 1 кутия кондензирано мляко (300 мл.)
- ½ ч.ч. настърган ананас
- 1 ч. л. ванилова есенция
- щипка канела
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки в блендер докато бананите се разкашкат.
2. Пригответе карамела като загреете захарта на средно силен котлон докато се карамелизира. Сложете карамела (внимавайте, защото е много горещ) в горния съд за готвене на водна баня, така че да покрие цялото дъно и около 2-3 см. от стените. Сипете отгоре банановото тесто – изливайте внимателно, така че да не се размести карамеления слой.
3. Сложете вода в долния съд, кипнете на силен котлон. След това намалете котлона на средна степен и сложете горния съд и го похлупете с капак. Варете така на водна баня около 30 минути. Проверете дали плодовата пита е готова като я пробиете с нож в средата - ако излезе чист, значи е готово.
4. Отделете внимателно плодовата пита от стеничките на съда с помощта на ножа. Оставете я да изстине до стайна температура – около час. Покрийте я с чиния/ поднос и обърнете, за да се прехвъли в чинията (ако е необходимо леко тупнете по дъното на съда, за да се отдели по-лесно питата).
Десерта се съхранява в хладилник 2-3 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ