Плодова пита със синьо сирене и сливи
Топла плодова пита с благоуханен сос доказва кулинарните ви постижения.
Необходими продукти:
За плодовата пита:
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. захар
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. семена копър , натрошени в хаван
- 1 с.л. растителна мас
- ½ ч.л. бяло вино
За карамеления сос:
- ½ с.л. захар
- ½ с.л. + 1 ч.л. вода
- 40 г масло
- две зърна соев лецитин (по избор, виж бележката)
- ½ с.л. сметана
- 50 г синьо сирене, например Горгонзола
За гарнирането:
- ½ с.л. синьо сирене Горгонзола
- 1 зряла слива на стайна температура
- малко цветове лавандула
Начин на приготвяне.
1. Започнете с плодовата пита. Включете фурната да се загрява на 180 С и през това време в дълбока купа смесете брашното, захарта, солта и натрошеното семе от копър. Втрийте растителната мас с пръсти, добавете бялото вино и размесете докато брашното го поеме. Размесете добре трохите и разделете тестото на две равни части. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и разточете двете части от тестото на кръгчета с размер поне 9 см. Запечете кръговете в горещата фурна за около 10 минути или докато ръбчето им добие хубав златист цвят.
2. Следва карамеления сос. В малко тиганче смесете захарта с 1 ч.л. вода. Оставете да се карамелизира докато добие хубав тъмен цвят, но внимавайте да не прегори, за да не стане горчива (ако стане леко горчиво, можете по-късно да добавите малко сол, за да се изравни вкуса). Добавете 1 с.л. вода и маслото (както и лецитина, ако използвате) и разбъркайте докато карамелът се разтопи. Оставете да ври на слаб огън няколко минути докато маслото стане леко кафяво и добие хубавия си аромат на ядки.
3. Добавете при постоянно разбъркване сметаната и сиренето, малко по малко. Опитвайте соса от време на време, тъй като количеството сирене ще зависи много от типа сирене, който сте избрали. Докато добавяте сиренето, сосът ви трябва да е топъл, но сиренето не бива да се готви прекалено много, иначе ще загуби характерния си аромат. Когато постигнете желания вкус, оставете соса настрана, но го запазете топъл.
4. Измийте сливата, разрежете я на две и отстранете семката, след което я нарежете на тънки резенчета. Когато плодовите пити са готови, оставете ги да се охладят за малко върху решетка и ги намажете с малко синьо сирене. Поставете по малко парченце от сиренето в центъра и аранжирайте с резените слива във формата на цвете около сиренето.
5. Притиснете леко цветовете лавандула между пръстите си, наръсете върху резените слива и излейте част от соса в центъра на всяка плодова пита. Сервирайте останалата част от соса отстрани.
6. Плодовата пита е по-вкусна ако се консумира топла.
Бележка: Карамеленият сос може да не съдържа достатъчно вода, която да стабилизира емулсията при претопляне (мазнината започва да се разделя). Ако се наложи да претопляте изстиналия сос, първо прехвърлете мазнината в отделен съд и претоплете соса, като бъркате постоянно с тел. Когато сосът е достатъчно топъл, постепенно и при постоянно бъркане прибавете и мазнината.
За да стане по-стабилна емулсията, можете да добавите и ½ ч.л. вода.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ