Пирожки с варени яйца и лук
Пълнени питки с яйца и пресен лук.
Необходими продукти:
- 6 стръка пресен лук
- 1 с.л. олио
- 20 г масло
- 4 яйца
- 200 г готово тесто (или домашно - ще обясним как да си го направите)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
* Тестото за пирожки можете да си направите като смесите 180 г брашно с 3 грама суха мая, щипка сол, две щипки захар, 1 с.л. олио и 40 мл вода или прясно мляко. Месете докато спре да се лепи по ръцете. Ако е неоходимо, добавете още малко олио. След замесване оставете да втаса, докато приготвите останалата част от рецептата.
1. Сварете яйцата, охладете и обелете.
2. Наситнете пресния лук и го запържете в 10 грама (половината) от маслото за 1-2 минути.
3. Добавете в тигана нарязаните на кубчета яйца, посолете на вкус и махнете от огъня.
4. Разделете тестото на 4 сравнително еднакви части и ги раточете на кора с дебелина около 0,5 см.
5. Разпределете плънката в тях. Намокрете с вода крайщата и прещипете с вилица.
6. С олиото намазнете тава за печене и сложете пирожките в предварително загрята на 175-180 градуса фурна да се готвят до позлатяване. Между 15 и 25 минути отнема печенето.
7. Щом извадите, намажете още топлите хлебчета с останалото масло. По желание можете да поръсите със сусам, ким, мак или други семенца. Хапвайте докато са топлички - тогава са най-вкусни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ