Пирог с риба, картофи и лук
Руски солен пай с филе от морска риба и зеленчуци с масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 мл мляко
- 3 яйца
- 100 грама масло
- 2 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
- 850 грама брашно
- 25 грама жива мая
За плънката:
- 500 грама месо от рибно филе (постарайте се само да няма костици, които да останат в каймата или хапките; опитайте с риба тон, сьомга, треска и др.)
- 6 картофа
- 5 глави лук
- 200 грама майонеза
- 100 грама масло
- сол и черен пипер на вкус
И още:
- 50 грама брашно
- 20 мл растителна мазнина
- 1 яйчен жълтък
Начин на приготвяне
1. От продуктите за тестото замесете еластично тесто, като вложите повечко инат и го премесите многократно дори когато спре да се лепи. Оставете го настрана да втаса за половин час, след това пак премесете и оставете на топло за още 15 минути.
2. Намазнете тава за печене и разстелете в нея 90% от тестото. Нека дебелината е не повече от 1,5 см.
3. Пригответе рибата като я смелите през месомелачка или пък просто нарежете на хапки. Подредете ги върху тестото.
4. Настържете картофите на едро ренде, смесете ги със солта, черния пипер и майонезата и постелете върху рибата.
5. Следва лука - нарежете го на кръгчета и с тях покрийте картофената смес.
6. Нарежете маслото на парченца и ги сложете отгоре.
7. С останалите 10% от тестото направете фигурки или просто го разстелете за захлупване отгоре.
8. Разбийте яйчения жълтък с малко вода, намажете тестото и сложете пирога да се пече за 1 час на 220-250 градуса, като все пак накрая го съблюдавате да не изгори.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ