Постна гъбена супа с кокосово мляко
Постна супа от гъби с картофи, моркови, чушка и лук в бульон от кокосово мляко или кокосова сметана.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 с.л. олио
- 300 г пресни печурки или други свежи гъби по избор
- 1 червена сладка чушка
- 2 картофа - около 250 г общо
- 100 г спанак + 2 скилидки чесън
- 1,2-1,5 л вода - зависи колко гъста искате да е супата
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 200 мл кокосово мляко или кокосова сметана
- прясна билка - копър, магданоз, мащерка или босилек
Начин на приготвяне:
1. Лука, моркова и чушката нарежете на кубчета. Спанака наситнете и смелете в чопър със скилидките чесън. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци.
2. В тенджера сгорещете олиото и запържете лука и моркова на умерен огън за 5 минути като бъркате периодично.
3. Добавете гъбите, размешайте и оставете да се готвят 5 минути под капак. През това време обелете картофите, измийте и нарежете на кубчета.
4. Изсипете картофите и чушката в ястието, разбърквайте 3-4 минути и след това оставете под капак да се задушат за още толкова време. А докато чакате - подгрейте водата.
5. Прибавете смления спанак с чесъна. Залейте с водата и изчакайте да кипне. Сложете капак и оставете да се готви 25 минути.
6. Овкусете със сол и пипер. Сипете кокосово мляко или мсетана и намалете огъня на слаб. Оставете под капак за още 5-6 минути.
7. Разпределете в индивидуални порции и поръсете с листенца пресен магданоз, копър или босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ