Пиле с гъби в млечен сос
Пилешки хапки в сметанов сос с печурки.
Необходими продукти:
- 1 кг долни пилешки бутчета
- 2,5 л вода + 1 ч.л. сол
- парчета морков, чушка, лук, целина
- 4 с.л. олио
- 500 г печурки или други пресни гъби
- 70 г масло
- 2 с.л. брашно
- 500 мл от бульона на варене на бутчетата
- 150 мл мляко
- 3/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 с.л. заквасена сметана
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Бутчетата сложете в тенджера и залейте с водата. Кипнете на силен огън, намалете на умерен и отпенете няколко минути след завирането. Добавете 1 ч.л. сол и парчета от зеленчуци - каквито имате. Можете да сложите и дръжките на магданоза. Похлупете и оставете да се вари 20-25 минути.
2. Гъбите почистете и нарежете на парчета, които да не са особено малки. Сгорещете олиото в тиган с диаметър 26-28 см. и незалепващо покритие на умерен огън. Изсипете гъбите и гответе 10 минути при периодично бъркане. След това ги извадете в отделен съд.
3. Намалете огъня и в същия тиган пуснете маслото. Щом се разтопи поръсете брашното и бъркайте докато се образуват торхи.
4. Прецедете си 500 мл от бульона на варенето на бутчетата, а бутчетата извадете и оставете да се охладят. Бульона наливайте постепенно в тигана при непрестанно бъркане. Щом се абсорбира и се получи гладък сос, сипете и млякото, овкусете със сол и пипер и оставете да покъкри при периодично разбъркване докато леко се сгъсти.
5. През това време свалете месото от бутчетата и го накъсайте на хапки.
6. Добавете гъбите, месото и заквасената сметана в соса, разбъркайте хубаво и оставете да покъкри няколко минути.
7. Поръсете с листенца пресен магданоз и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ