Пиле с гофрети
Пиле, поднесено върху гофрети.
Необходими продукти:
За пилето:
- 1 крехко пиле, нарязано на 8 парчета
- 2 с. л. сол кошер
- 2 с. л. унгарски червен пипер
- 2 ч. л. чесън на прах
- 2 ч. ч. нискомаслена суроватка
- 2 ч. л. много лют пипер
- брашно (за запържване)
- зеленчукова мазнина (марка Crisco)
За гофретите:
- 115 г бяло брашно
- 115 г пълнозърнесто брашно
- 1 с. л. захар
- 2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 3 яйца
- 1 1/2 ч. ч. мляко
- зеленчуково олио
Начин на приготвяне:
На пилето:
1. Поставете 8-те парчета пилешко в покрит съд и залейте пилето със суроватката. Сложете капака и оставете в хладилника за 12-24 часа.
2. Бавно разтопете на ниска температура растителната мазнина, колкото да покрие на 0.3 см дъното на 30-сантиметров тиган. Щом мазнината се разтопи, започнете да повишавате температурата до 160 С.
3. Оцедете пилето в гевгир. Смесете солта, червения пипер, чесъна на прах и лютия пипер. Обилно подправете пилето с тази смес. Оваляйте месото в брашно, като изтръскайте излишното.
4. Сложете пилето в тигана с кожата надолу. Подредете горните бутчета в средата, гърдите и долните бутчетата по ръба на тигана. Олиото трябва да стига до половината на тигана. Изпържете пилето до златисто-кафяво от всяка страна около 10-12 минути. Вътрешната температура трябва да е около 180 градуса.
5. Отцедете пилето върху решетка над плитка тава. Не отцеждайте върху вестник или хартия.
6. Ако няма да сервирате веднага, можете да покриете не много плътно месото с кухненско фолио, но не го държте в топла фурна, особено ако е газова.
На гофретите:
1. Смесете сухите съставки в купа. Разбийте яйцата, млякото и олиото в друга купа, докато се хомогенизират. Прибавете сухите продукти и бъркайте докато повечето бучки изчезнат. Оставете течното тесто да почине поне 30 минути. Изсипете 1/2 ч. ч. от сместа в сгорещен гофретник. Печете до желаната готовност. Гарнирайте с пудра захар по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ