Пиле със сос от орехи и чесън
Грузинско пилешко сациви - варено пиле със заливка от смлени орехи с чесън и магданоз - полезно основно с пилешко месо.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 10 зърна черен пипер или пипер меланж на зърна
- вода
- 4 зърна бахар
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сол
- стеблата на връзка магданоз
- 2 дафинови листа
- листата на връзка магданоз
- 6 скилидки чесън
- 450 г орехи
- още 3 глави лук
- 2 с.л. олио
- 1,5 л бульон от варенето на пилето
- 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 1 ч.л. сух кориандър
- лют пипер на вкус
- 3 с.л. оцет
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Цялото пиле сложете в голяма тенджера и залейте с вода. Добавете зърната черен пипер, една цяла обелена глава лук, стеблата на връзка магданоз и 1 ч.л. сол. Кипнете и отпенете. След това добавете бахара и дафиновите листа. Захлупете с капак и варете до готовност на умерен огън (около 1 час).
2. През това време смелете орехите, чесъна и листата на връзката магданоз. Трите глави лук рендосайте.
3. Когато пилето е готово, прецедете бульона и си заделете 1,5 л от него. Пилешкото месо накъсайте на големи парчета и разпределете в индивидуални порции.
4. Сгорещете олиото в дълбок тиган. Запържете рендосания лук за 3 минути, добавете смлените чесън, магданоз и орехи и гответе още 2 минути. Подправете с 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, кориандър на прах, оцета и лют пипер на вкус. Започнете постепенно да заливате с бульона при непрестанно бъркане.
5. Когато се получи гладък сос, оставете го да кипне и разпределете върху порциите пилешко месо. Сервирайте докато е топло, по желание поръсено с листенца магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ