Пиле със зеле, лук и моркови
Манджа с пилешки хапки и прясно зеле в доматен сос с моркови и лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 500 г пилешко филе (гърди, може и пържола от бут без кост) + 2/3 ч.л. сол
- сол и черен пипер
- 2-3 глави лук (около 300 г общо) + 1 с.л. олио
- 3 моркова - около 350 г общо
- 1 ч.л. захар + 1 ч.л. сол
- 350 г прясно зеле
- 4 скилидки чесън
- 3 с.л. доматен концентрат
- 150 мл вода
- листата на няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на продълговати хапчици, лука - на тънки полумесеци и разделете отделните влакна, морковите рендосайте на едро ренде, зелето нарежете на много тъничко, а чесъна наситнете.
2. В голям тиган, който разполага с капак сгорещете 2 с.л. олио и изсипете пилешките месца. Поръсете с 2/3 ч.л. сол и черен пипер на вкус и гответе на силен огън 4 минути като периодично разбърквате, за да се запечатат и побелеят филенцата от всички страни.
3. Извадете пилешкото в отделен съд, намалете огъня на умерен, сипете 1 с.л. олио и добавете лука. Гответе 2 минути, добавете морковите, овкусете със сол и захар и гответе и бъркайте още 3 минути.
4. Прибавете зелето. Най-вероятно тиганът няма да успее да побере всичко на един път, затова сложете половината, разбърквайте няколко минути докато се смеси с останалите продукти и намали обема си и вкарайте и втората част. Гответе и бъркайте още 3-4 минути докато слегне и се омеша хубаво.
5. Прибавете чесъна, разбъркайте го и оформете кладенче в средата на тигана. Изсипете вътре доматения концентрат, размешайте го и залейте с водата. Щом закъкри, разбъркайте заедно съдържанието на тигана, съвсем леко намалете огъня, но така че да остане умерен, и сложете капак. Оставете да се готви 20-25 минути.
6. Прибавете пилешките хапки в ястието, разбъркайте и сложете капака за още 5 минути. След това поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ