Пилешко с картофи под коричка от тесто
Печено пиле с картофи и заливка от солено кексово тесо. Получава се вкусен солен пай с пилешко без месене.
Необходими продукти:
За заливката:
- 100 г майонеза
- 100 мл заквасена сметана
- 3 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 200 г брашно
- 1/2 ч.л. сода
За плънката:
- 200 г пилешко месо от гърди
- 200 г пилешко месо от бут (средно по една пържола от двата вида пилешко месо)
- 1 глава лук
- 400 г картофи
- 2 с.л. олио
- сол и пипер
- подправка по желание (мащерка или риган, или розмарин, или кимион)
Начин на приготвяне:
1. В купа чукнете яйцата, разбийте (може и с миксер) и добавете сметаната и майонезата. Разбийте отново. Постепенно вкарайте брашното и содата в сместа. Трябва да се получи гъсто кексово тесто - не е течно, но в никакъв случай не е толкова твърдо, че да може да се меси. След като разбиете до хомогенност, дръпнете настрани да чака реда си.
2. Пилешкото месо нарежете на парчета - сравнително тънки - площта не е от значение. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби с дебелина около 1 см. Поръсете месото със сол, пипер и подправка по избор. Лука нарежете на тънки колелца.
3. Намажете с олиото дъното и стените на тавичка. Можете да готвите в йенска, но в този случай бутнете в студена фурна и печете с 10 минути повече.
4. На дъното на тавата подредете пласт картофени шайби като леко ги застъпите. Трябва да се вместят половината от общото количество. Отгоре подредете шайбите лук, а върху лука разпределете пилешкото месо. Над него подредете втората половина картофи.
5. Поръсете с малко сол и изсипете тестото от купата. Заравнете.
6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути малко под средното ниво. Ако видите, че кората прегаря, сложете лист фолио върху нея.
7. След изваждане охладете леко и сервирайте.
Източник: YouTube/ДНЕВНИК ДОМОХАЗЯЙКИ
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ