Пилешко със спагети и зеленчуци по азиатски
Китайски спагети с пилешко и зеленчуци в соев сос.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 1 ч.л. сол
- 150-200 г спагети (изберете алтернативен тип - соба, пълнозърнести, оризови, със сепия или друго по желание)
- 1 с.л. олио
- 200-250 г пилешко филе
- 100-150 г тиквички + 1,5 с.л. олио
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 червена сладка чушка
- 2 скилидки чесън
- щипка черен пипер
- 1/2 ч.л. сух джинджифил
- 5 с.л. соев сос
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. оцет
- лют сос на вкус и по желание
- 1 стрък пресен лук
- 2 ч.л. семена бял сусам
- 1 с.л. сусамово олио, ако имате (ако не, можете да пропуснете)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото филе на тънки лентички с дължина около 4 см., моркова - на още по-тънки и дълги парченцца, лука на тънки полумесеци, чушката на лентички, а тиквичките - на полумесеци или дебели гредички. Чесъна намачкайте.
2. Сипете водата за варенето на паста да кипва. Щом заври, добавете 1 ч.л. сол и пуснете пастата да се вари според изнструкциите на опаковката.
3. В голяма тиган сипете 1 с.л. олио и щом се сгорещи силно на силен огън запържете пилешките филенца за 4 минути. Извадете в отделен съд.
4. На тяхно място изсипете тиквичките и добавете 1,5 с.л. олио. Гответе и бъркайте 2 минути, добавете моркова и гответе така още 1 минута. Следва лукът и минута готвене, чушката и 2 минути, после чесъна, черния пипер и сушения джинджифил. Разбъркайте и намалете огъня. Оставете за 2 минути докато направите соса.
5. Смесете соевия сос със захарта, оцета и лют сос в купичка и разбъркайте. Залейте ястието.
6. Върнете пилешкото в тигана, намалете огъня на слаб и отцедете сварената паста от водата на варенето. Прехвърлете и нея в тигана. Бъркайте и гответе 2 минути.
7. Поръсете нарязан на тръбички пресен лук и сусамови семена. Ако имате сусамово олио, сипете 1 с.л. и размешайте финално. После можете да разпределетите в индивидуални порции и да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ