Пилешки хапки с азиатски подправки
Пилешко с канела в сметаново-доматен къри сос.
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко филе (гърди или микс гърди и обезкостено месо от бут)
- 90 г масло
- сол и пипер
- чили на прах на вкус
- куркума
- 2 глави лук
- 1 с.л. гарам масала
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1 ч.л. кайенски пипер
- малко джинджифил (пресен рендосан на ситно корен или подправка на прах)
- 3 скилидки чесън
- пръчица канела
- 300 мл доматен сос
- 200 мл вода
- 200 мл течна животинска сметана
- сварен бял ориз и пресен кориандър (или магданоз) за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото месо разрежете на хапки и изсипете в купа. Поръсете със сол, пипер, 1/2 ч.л. чили на прах и толкова куркума. Разбъркайте добре.
2. В голям тиган разтопете 30 мл от маслото и запечатайте в него пилешките хапки. Гответе на силен огън за кратко време и след това прехвърлете в отделен съд.
3. В същия тиган разтопете още 30 г масло и запържете в него нарязания на кубчета лук. Добавете гарам масалата, чесъна и джинджифила, кимиона, пипера кайен, пръчицата канела, още 1/2 ч.л. чили на прах и сол и пипер. Гответе докато лукът стане прозрачен. След това налейте доматения сос (трябва да е рядък), водата и сметаната. Върнете пилешките хапки и намалете огъня на умерен. Оставете да къкри под капак за 10-15 минути.
4. Махнете от огъня и монтирате с последните 30 г масло, което трябва да е студено. Щом се разтопи, ястието е готово за сервиране. Традиционно се поднася с варен бял ориз и поръска от нарязан пресен кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ