Пилешко тика масала с кафяв ориз
Пиле с ризото по индийски.
Необходими продукти:
За сместа подправки:
- джинджифил
- чесън
- канела
- зехтин
- лимонов сок
- сол
- кимион
- кориандър
- куркума
- едро смлян червен пипер
- червен пипер
- листа сминдух (по желание)
- 4 пилешки гърди, нарязани
- шепа черни стафиди, накиснати в топла вода
- 1/2 червена сладка чушка, нарязана
- 1/2 жълта сладка чушка, нарязана
- лека сметана
- доматено пюре
- 1 домат, нарязан
- листа мента, едро накъсани
- пилешки бульон
За ориза:
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. ориз басмати
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- сол
- кориандър, семена
- семена кардамон
- зърна черен пипер
- карамфил
Начин на приготвяне:
1. Счукайте всички необходими продукти за сместа подправки в саханче с чукче или ги смелете в кухненски робот, като прибавяте бавно достатъчно олио, за да се получи пастет. Прибавете лимонов сок за вкус.
2. Загрейте тиган със зехтин и изсипете с лъжица сместа от подправките. Прибавете резените пилешко и ментата. Покрийте и оставете да се задушава на среден огън, докато пилешкото потъмнее.
3. Прибавете стафидите, сладките чушки, доматеното пюре и съвсем малко сметана, колкото да олекоти соса. Покрийте с капак и задушавайте до омекване на чушките и докато сосът се посгъсти.
На ориза:
1. В средно голяма тенджера на среден до силен огън, препечете семена кардамон и див копър с карамфил и зърна черен пипер за около минута.
2. Увеличете котлона и прибавете зехтина и ориза, като покриете ориза със сместа с мазнината. Овкусете със сол, прибавете вода и бульон и покрийте.
3. Когато оризът започне да се вари, намалете котлона до средно слаб.
4. Проверявайте от време на време ориза, докато абсорбира цялата течност и стане пухкав.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ