Регистрация

Пилешки сърчица в доматено-сметанов сос

Пилешки сърчица в доматено-сметанов сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 886

Задушени пилешки сърца на тиган с доматен сос и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешки сърчица
  • 3 с.л. олио
  • 2 глави лук - около 150-180 г
  • 4 с.л. кетчуп (или 2 с.л. доматен концентрат + 1 ч.л. захар)
  • 3 с.л. майонеза или млечна сметана
  • сол и пипер
  • риган или босилек по избор
  • 50 мл вода
  • по желание за поднасяне - картофено пюре, паста или сгъстител от 1 с.л. брашно + 1 с.л. вода

Начин на приготвяне:

* Ако готвите за семейството, себе си или непретенциозни другари, заложете на майонеза с кетчуп, но ако желаете по-изтънчен вариант на ястието, по-добре се спрете на сметана и доматен концентрат. Сметана можете да използвате както заквасена, така и незаквасена, стига да е млечна, а не имитиращ продукт. С растителните варианти ястието става супер нездравословно и губи приятния си вкус.

1. Сърчицата измийте добре и разполовете по дължина. След това пак измийте, за да изпадне и останалата кръв.

2. Лука нарежете на кубчета.

3. Сгорещете олиото в тиган и изсипете сърчицата. Пържете като бъркате 5 минути на умерен към силен огън. Трябва да побелеят и да пуснат водата си. Добре е и част от нея да се изпари.

4. Добавете лука и гответе докато омекне.

5. Подправете със сол и пипер на вкус и бъркайте докато водата почти се изпари.

6. Сипете кетчуп или доматен концентрат със захар, а след това и сметана или майонеза. Оставете да се готви 5 минути като намалите огъня на умерен към слаб.

7. Сипете водата, разбъркайте хубаво, изчакайте да кипне, сложете капак, намалете огъня на слаб и оставете да се готви 25-30 минути.

8. Подправете с босилек, риган или друга подправка, която харесвате - пушен пипер, лют пипер, кимион, куркума, чубрица или мащерка. Всичко е въпрос на вкус. Оставете да къкри без капак няколко минути.

9. Поднесете с основа от спагети, бял ориз или картофено пюре. Можете да разтворите 1 ч.л. брашно в 1 с.л. вода за сгъстяване на соса и да оставите да преври 3 минути. След това да сервирате като мезе или основно с филия хляб и поръска от пресен копър или пресен лук за разкош.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта