Пилешки руладини в сметанов сос
Пълнени пилешки гърди със спанак и сирене, поднесени със сметанов бешамел.
Необходими продукти:
- комплект пилешки гърди (около 800-900 грама общо)
- 200 г бяло сирене
- 125 г масло (1 малка бучка)
- 250 г спанак
- сол и пипер
- 2 с.л. олио или зехтин
- 1 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 500 мл готварска млечна сметана (течна; незаквасена)
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. Разделете пилешките гърди на две половинки и след това между 2 листа стреч фолио ги начукайте с бутилка докато се изтънят до дебелина около 1 см. Обтрийте двустранно със сол и пипер.
2. Спанака сварете в кипяща подсолена вода за 1:30 минути и пресипете в в гевгир. Шокирайте под течаща студена вода. Нарежете.
3. Сгорещете в тиган 20 г масло и запържете в него спанака за минута.
4. Сиренето натрошете в поохладения спанак и разбъркайте. Овкусете с пипер и индийско орехче.
5. Разпределете плънката от едната страна на пилешкото и завийте руло. Повторете с другото парче. При нужда вържете рулата с концец.
6. Сложете в намаслена тава, покапете с малко мазнина и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 18 минути. Охладете леко.
7. Докато пилешкото се готви разтопете останалото масло в тенджера и запържете в него брашното. След това наливайте постепенно сметаната като бъркате. Добавете сол, пипер и индийско орехче.
8. Готовото пилешко освободете от конците и нарежете на руладини косо, като внимавате - парчетата не бива да са тънки - 5-8 см. е достатъчно.
9. Боцнете руладините в сметановия сос и оставете да къкрят на много слаб огън или на изключен котлон за 10 минути.
10. Поднесете пилешките рулца със соса и по желание поръсете с пресен босилек за аромат и разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ