Крехко и сочно пиле с картофи
Мариновано пиле в саламура за крехко пилешко.
Пиле с картофи - звучи като рецепта, която може да бъде сготвена и от дете. И наистина е така, ала във всяко ястие си има чалъм. В канала Кухнята на Звездев родният кулинар показва как се прави саламура за пилешко. А ако имате поне една нощ, за да изчакате месото наистина да се отпусне и овкуси, ще имате най-идеалното цяло печено пиле.
За саламурата се смесват вода със сол, захар, дафинов лист и черен пипер на зърна. Какви са количествата на съставките - гледайте в клипа по-горе. Птицата се потапя в студената саламура и се оставя в хладилник. След поне 8 часа се вади от солената вода и се подсушава. Слага се да полегне с гърдите надолу върху нарязани на едро картофи, овкусени със сол и покапани с мазнина. Намазва се с масло, поръсва се с червен пипер за красив загар и се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След това се обръща, гърдите се мажат с масло и се поръсват с пипер и се допича за още 20-30 минути.
А на финала имате крехко и сочно пиле с добре запечени картофи за гарнитура. Класическо и вкусно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ