Зимна баница с месо и кисело зеле
Зелник с кайма в стил лазаня по български.
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори (вземете си по-голям)
- 350 г кайма
- 200 г кисело зеле
- 50 г стафиди
- 1-2 глави лук (според големината)
- 250 мл доматено пюре за готвене (не много гъсто)
- Олио или друг вид мазнина за готвене
- 1 яйце
- кимион, сол, черен пипер, чубрица, червен пипер, лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете киселото зеле на ситно. Наситнете лука и го запържете в 5-6 с.л. мазнина. Щом започне да покафенява добавете каймата и бъркайте по време на пърженето докато се разпадне. След това добавете зелето, доматения концентрат и стафидите. Оставете да се готви до редуциране на течността. Нека запръжката не става много суха – добре е да си има и сосче, и мазнинка. Овкусете с подправките и отстранете от огъня.
2. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. Намазнете дъното и стените на любимата си тава за печене и сложете две кори, като предварително ги разделите една от друга. Между тях по желание можете да капнете няколко капки мазнина или да поръсите с вода, за да стане баницата по въздушна. Отгоре сипете част от плънката. Редете така кори и плънка докато завършите с две кори.
3. Разбийте яйцето с малко мазнина и намажете обилно баницата с него. Приберете я във фурната, намалете градусите на 180 и печете около 40 минути. След изваждане увийте баницата първо с вестници, а отгоре с хавлиена кърпа и оставете да почива 30-тина минути.
Поднесете с чаша хубаво червено вино и се насладете на питателно и вкусно българско зимно ястие. Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ