Пилешки воденички с лук и чушки
Люти воденички със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг воденички
- 1,5 л вода
- 2 глави лук
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 6 скилидки чесън
- 1 голяма червена сладка чушка
- 5-6 стръка пресен лук
- лют, сладък, червен и черен пипер на вкус
- кориандър на прах, ако имате (около 1 ч.л.)
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. оцет
- 1,5 ч.л. сол
- люто чушле по желание
- семена сусам за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Воденичките измийте и разрежете на половинки или третинки всяка. Прехвърлете в тенджера, залейте с водата и кипнете. Отпенете, намалете огъня на слаб към умерен, захлупете с капак и гответе 1 час.
2. През това време пригответе зеленчуковата част на ястието. Лука нарежете на тънки полумесеци, чесъна - на тънки шайби, а чушката - на четвъртини и после на лентички.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган и запържете лука за три минути. Добавете чесъна, гответе още две минути и после и чушката и гответе три минути. Махнете от котлона.
4. Нарежете косо на едро пресния лук, ако ще слагате люто чушле - нарежете на шайби.
5. Готовите воденички отцедете от водата, прехвърлете в тигана и сложете на умерен огън. Покапете с 1 с.л. зехтин и овкусете с подправките. Залейте с оцета, добавете пресния лук и лютата чушка, разбъркайте добре и захлупете под капак. Оставете за 5 минути.
6. След това е готово за поднасяне. При сервирането можете да ръснете семенца бял сусам или да украсите със стръкчета пресен лук.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ