Пълнени тиквички с елда, зеленчуци и млечен сос
Задушени тиквички с постна плънка и заливка от кисело мляко.
Необходими продукти:
- 6 средни тиквички
- 1 морков
- 2 глави кромид лук
- 5-6 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1 връзка копър
- 200 грама елда
- 2 с.л. брашно
- ½ ч.л. джинджифил
- ½ ч.л. черен пипер
- сол
- 1 ч.л. къри
- ½ кофичка кисело мляко
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Тиквичките не се белят. Измийте ги добре. Издълбайте ги внимателно от едната страна - най-добре откъм дръжката.
Задушете нарязания на ситно морков, лук, чесън и червена чушка с малко олио. Добавете към тях джинджифила, черния пипер и кърито и задушете около 5-6 мин. След този период добавете и елдата със 100 мл вода за още 2-3 мин. Водата е нужна, за да набъбне елдата.
След като махнете плънката от котлона добавете 2/3 от нарязания на ситно копър. Със сместа напълнете тиквичките, запечатайте ги с малко брашно и ги наредете плътно една до друга в тенджера. Сипете в тенджерата 2 чаши вода и 1 ч.л. сол. Готвите тиквичките около 30 мин. на не много силен котлон.
Махате ги от котлона и правите застройката с ½ кофичка кисело мляко, 1 яйце и останалата част от копъра. Застройката изсипвате в тенджерата с тиквичките, като предварително сте добавили от топлия сос в застройката, за да не се пресече.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ