Пилешки бутчета с картофи и кефир
Мариновани бутчета в кефир, изпечени на фурна със зеленчуци и заливка от чесново олио.
Необходими продукти:
- 1,3 кг долни пилешки бутчета
- 900 г картофи
- 2 глави лук
- 1 голям морков
- 350 мл кефир
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- сол и пипер на вкус
- червен сладък пипер
- магданоз за поръсване по желание при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета изсипете в купа. Подправете със сол, червен и черен пипер и разбъркайте.
2. Нарежете лука на тънки полумесеци, разделете на влакна и изсипете в купата. Добавете две намачкани скилидки чесън, залейте с кефира и разбъркайте. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник да се маринова между 40 минути и 12 часа.
3. Преди да печете ястието нарежете моркова на колелца, а картофите - на парчета. Изсипете при маринованите бутчета и разбъркайте всичко заедно. Овкусете със сол и пипер.
4. Прехвърлете в тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
5. Сипете олиото в купичка, добавете сол и червен пипер в него и намачкайте останалия чесън. Извадете ястието и с четка намажете с ароматното масло.
6. Върнете във фурната за още 20 минути. След изваждане по желание украсете с листа пресен магданоз и сервирайте топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ