Пилешки бутчета със зеленчуци и бяло вино
Пилешко със зеленчуци и леща в сметанов сос с бяло вино.
Бон Апети
Излъчен на 27.04.2018
Пилешки бутчета яхния готвят Лора и Стоян, като правят шарена манджа с пилешко, моркови, леща и сос от бяло вино, горчица, бульон и заквасена сметана. Получава се питателно ястие с елегантен вид и наситен вкус с деликатен дъх на мащерка. Една идеална комбинация от продукти и подправки.
Пилешките бутчета се овкусяват със сол и пипер и остават да почакат докато наситним морковите, лука и чесъна. След това се сгорещява касерола и на сухо се запича пилешкото като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се поставя първо с кожата надолу. Така пуска мазнина, в която се пържи в собствен сос. След като се запечата месото, се изважда временно, а в неговата мазнинка влизат наситнените лук, моркови и чесън. След като поомекнат, се добавя и нарязан пушен бекон. Готви се известно време, налива се бяло вино и пилешки бульон и се добавя горчица, дафинов лист и мащерка. Бутчетата се връщат в съда, отгоре се изсипва лещата и се долива вода. Оставя се под капак да къкри за 40-тина минути.
По време на готвенето е добре да извадим бутчетата, за да не се преварят. След 20-25 минути от кипването, се очаква да са готови. Сосът се обогатява с добавка от заквасена сметана. На финала ястието се сервира като се налива зеленчуковата яхния в индивидуални порции и отгоре се разпределят бутчетата. Украсява се с праясна мащерка и се поднася топло, по желание с хляб за топкане в богатия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ