Пилешки бутчета в гювеч със зеленчуци и подправки
Зимна манджа от пилешко в гювеч с картофи, лучена запръжка, грах, зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 1,4 кг пилешки бутчета - горна и долна част
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 2 с.л. олио
- 250 г лук
- 250 г моркови
- 1 кг картофи
- 130 г замразен грах, ако имате
- 4 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- сол и пипер
- листата на връзка махданоз
- 350-400 г домати
- 500 мл вряла вода
Начин на приготвяне:
1. Разделете бутчетата на горна и долна част. Сложете в купа и поръсете със солта, кориандъра, черния и червения пипер. Разбъркайте добре и оставете настрана да се маринова за 30 минути.
2. През това време наситнете лука, морковите нарежете на половини, след това на четвъртини и после четвъртините на напречни парчета с дебелина около 1 см. Обелете картофите, измийте и нарежете на кубчета колкото хапка. Листата на магданоза и чесъна наситнете, а доматите нарежете на дебели кръгчета.
3. Сгорещете 1 с.л. олио в тиган на силен огън и запържете (ще е необходимо на няколко порции, за да не се застъпват) бутчетата за по 2 минути от страна, за да се запечатат. Извадете в отгелен съд.
4. Намалете огъня на слаб към умерен и в същия тиган запържете лука в отделилата се от пилешкото мазнина за 2 минути. Добавете морковите и гответе още 4 минути. Махнете от огъня.
5. Вземете голям земен гювеч от 4 литра или дриг тип подобен съд като керамика или йена стъкло с капак. На дъното сложете половината от картофите, ръснете сол и пипер, след това половината от запръжката, магданоза, чесъна и грахта, сложете дафиновия лист, пак посолете, после подредете половината бутчета. След това отново редувайте по същия начин - останалите картофи, сол и пипер, останалата запръжка, грах, магданоз, чесън, подправки, останалите бутчета. Върху тях подредете резени домат, сипете 1 с.л. олио и залейте с врялата вода.
6. Сложете съда в студена фурна, включете на 180 градуса и печте 1:30 часа.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ