Пилешки бутчета с ориз на тиган
Пържени пилешки бутчета, задушени с ориз, лук и моркови на тиган под капак.
Необходими продукти:
- 1,2 кг пилешки бутчета - 6 парчета само горна част или 3 големи цели бутчета
- сол и пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 1 морков
- 4 с.л. растителна мазнина за готвене
- 250 г ориз
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. сух кориандър
- 500 мл вряла вода или пилешки бульон
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате цели пилешки бутчета, ги разделете на горна и долна част. Почистете, ако има остатъчни перушинки и сложете в купа.
2. Поръсете с 2/3 ч.л. сол, 1/2 ч.л. млян черен пипер и 1 ч.л. червен пипер. Полейте с 2 с.л. олио и разбъркайте с ръце. Оставете настрана да се мариноват докато приготвите останалите продукти.
3. Лука нарежете на кубчета, а моркова - първо на кръгчета, а след това нареждайте по няколко кръгчета едно върху друго и режете на гредички.
4. Сгорещете растителна мазнина за готвене в голям тиган на силен огън. Пържете бутчетата за по 4-5 минути от стана, като първо положите с кожата надолу. След като са готови и от двете страни, извадете в купа.
5. Намалете огъня на средна степен, запържете лука за 3 минути, добавете моркова и гответе още 10 минути. През това време измийте ориза и си кипнете вода или бульон, за да е топъл. Можете да разтворите 2 кубчета бульон във водата по желание, но в този случай внимавайте със соленето.
6. Изсипете ориза в тигана, пресирайте чесъна отгоре или го добавете в намачкан вариант и разбъркайте. Мешайте периодично 5 минути, като междувременно поръсите със сол и пипер на вкус, ригана и кориандъра. След това залейте с бульона или водата.
7. Върнете бутчетата в ястието като ги подпъхнете в останалите продукти. Този път сложете с кожата нагоре. Положете двата дафинови листа и сложете капак. Оставете да се готви 30 минути.
8. Проверете дали оризът е добре разварен и разпределете в индивидуални порции. Хапвайте докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ