Пилешка супа с лапад и картофи
Супа от лапад с пилешко и картофи.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- олио
- 2 скилидки чесън
- 3 картофа
- 1 морков
- 350 г пилешки гърди (варени или останали от печено пиле)
- сол и пипер на вкус
- 2 л вода или пилешки бульон (ако сте варили гърдите, можете да го направите в повечко вода, добавяйки обелки от лук и моркови и подправки по избор)
- 200 г лапад
- 2 яйца
- заквасена сметана по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Ако пилешкото ви е сурово, го сварете, като можете да си запазите бульона и да го прецедите за супата. Можете да използвате остатъци от пиле на грил. Ако вече е готово, го нарежете на малки хапчици или накъсайте на влакънца (хапките са по-удачен вариант). Ако пък ви се занимава, можете да обтриете пилето със сол и пипер и да запечете гърдите на грил тиган, за да придобият онзи неповторим аромат, традиционен за печено пилешко. После охладете леко и нарежете на парченца.
2. Лука и чесъна наситнете. Обелете картофите и нарежете на кубчета. Листата лапад (щавляк) измийте, а моркова - рендосайте. Дръжте картофите във вода, за да не потъмняват.
3. Сгорещете олио, колкото да покрие дъното на тенджера и запържете на умерен огън лука и чесъна в него докато леко промнят цвета си.
4. Добавете картофите и оставете да се готвят пет минути. След това прибавете и рендосания морков, намалете малко огъня и оставете за още 5 минути.
5. Следва да прибавите пилешкото, да овкусите със сол и пипер на вкус и да налеете водата или бульона. Кипнете и оставете да покъкри няколко минути.
6. През това време нарежете листата лапад на тънки лентички и добавете в супата. Изключете огъня и оставете за няколко минутки.
7. Разбийте яйцата. Щом супата е спряла да къкри, ги налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане. Захлупете под капак и махете от котлона. След няколко минути е време за хапване.
8. По желание поднесете с лъжичка заквасена сметана.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ