Пилешка супа с ечемик, целина, картофи и моркови
Ечемичена супа от пилешки бутчета с картофи.
Необходими продукти:
- 120 г перлен ечемик
- 1 голяма глава лук
- 5 долни пилешки бутчета
- 2,5 л вода
- 400 г корен целина
- 1 дафинов лист
- 5 зърна черен пипер
- 3 зърна бахар
- 1 с.л. сол
- 350 г картофи
- 200 г моркови
- листата на половин китка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Измийте житото/ечемика в цедка, прехвърлете в купа и залейте с хладка вода. Оставете така.
2. Бутчетата измийте, сложете в тенджера, залейте с вода и кипете 5 минути. След това излейте водата, измийте бутчетата и ги върнете в тенджерата. Залейте с 2,5 л вода и кипнете. Отпенете.
3. Докато бутчетата кипват си обелете и разполовете главата лук. Тук има един трик за супер ароматен бульон. Ако ви се занимава, вземете тиган с незалепващо покритие, сгорещете го без мазнина и запечете лука до почерняване откъм разреза. После го пуснете в супата. Ако не ви се минава през всичко това, директно пуснете двете половини в супата.
4. Корена целина обелете, разрежете на 4 части и също пуснете в супата. Добавете дафиновия лист и зърната пипер и бахар. Посолете, разбъркайте и добавете отцедения от водата на кисненето ечемик. Оставете да се вари 30 минути.
5. През това време рендосайте моркова на едро ренде, наситнете си магданозените листа и на последно място обелете и нарежете на малки кубчета картофите.
6. Извадете лука, целината и бутчетата от бульона и на тяхно място изсипете морковите и картофите. Нека си се варят.
7. Целината наситнете и изсипете в ястието. Почистете месото на бутчетата от кокалите, нарежете или накъсайте на хапчици и върнете и него в тенджерата. Оставете да се вари 15 минути от добавянето на месото.
8. Опитайте на вкус - при необходимост добавете още сол, ръснете смлян черен пипер и прибавете магданозените листа. Махнете от огъня, разбъркайте и оставете да почине под капак 5 минути. После супата е готова за хапвне.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ