Пикантно свинско със зеленчуци по китайски
Пържени свински хапки с лук, моркови и соев сос.
Необходими продукти:
- 50 мл олио
- 700 г свинско месо
- 250 г лук
- 200 г моркови
- 1 голяма зелена чушка
- 1 голяма червена чушка
- 1 люта чушка
- 1 с.л. сусамово олио или зехтин за готвене
- 50 мл соев сос
- 1 ч.л. чили на люспи (ако хапвате пикантна храна)
- 1 с.л. оцет (най-автентично е с оризов, но може и балсамов или друг)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- 4 скилидки чесън
- 10-тина грама пресен джинджифил (рендосан на ситно ренде)
- 1 с.л. с връх кафява захар
- 1 с.л. бял сусам
- 1-2 стръка пресен лук за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Месото нарежете на тънки филета, а след това филетата на дълги лентички. Лука нарежете на полумесеци и разделете отделните влакна. Морковите и чушките също нарежете на тънки дълги лентички, лютото чушле - на кръгчета.
2. В голям тиган (най-добре ако имате тип уок, но и в обикновен ще стане) сгорещете олиото и на две порции запържете месцата за по 2 минути на силна температура. Извадете в отделен съд.
3. В същата мазнина пак на силен огън добавете лука и гответе и бъркайте три минути. Прибавете морковените тресчици и по същия начин гответе още три минути.
4. Следват чушките, пак три минути готвене и бъркане, после и лютото чушле. Гответе още минута и прехвърлете в отделен съд.
5. В тигана от готвенето изсипете сусамовото олио или зехтина, сгорещете на умерен огън за 30-тина секунди и добавете намачкания на паста чесън и рендосания джинджифил. Ако нямате пресен, може да използвате сух (около 1,5 ч.л.). Гответе 30 секунди.
6. Налейте совеия сос, добавете чили люспите, кафявата захар и оцета. Овкусете със сол и пипер и изчакайте да кипне. Дръжте на умерен котлон 40 секунди след завирането.
7. Изсипете зеленчуците и месото в соса. Бъркайте и гответе 2 минути.
8. Добавете сусама и нарязаните косо стебла на пресния лук. Разбъркайте хубаво и махнете от огъня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ