Пикантни задушени морски дарове
Миди и скариди със зеленчуци и много подправки.
Необходими продукти:
- 200 гр. миди, измити и накиснати във вода
- 6 средни скариди, обелени, почистени, но с опашките
- 2 големи зрели домата, нарязани на кубчета
- 1/2 глава бял лук, нарязан на кубчета
- 4 скилидки чесън, нарязани
- 1/2 сладка червена чушка, нарязана на кубчета
- 1/2 ч.л. едро смлян лют червен пипер
- риган
- 1 дафинов лист
- мента
- 1 лимон, нарязан на 4 по дължина
- червено или бяло вино
- масло
- сол и пипер на вкус
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете зехтин в голяма тенджерка, докато запуши. Добавете чесъна, лука, доматите, ригана и дафиновия лист, както и сол и пипер на вкус и налейте малко вода.
2. Оставете доматите да омекнат и след това добавете едро смления червен пипер и достатъчно вино, за да покрие сместа. Намалете огъня.
3. Добавете скаридите, мидите и нарязаната на кубчета чушка. Овкусете със сол. Оставете да заври и гответе до порозовяване на скаридите.
4. Намалете котлона до слаб и разбъркайте около 3 резена масло. Изстискайте сока от едното парче лимон в ястието и покрийте с останалите 3 резена. Сложете капака и оставете за 2 мин.
5. Свалете от огъня и поръсете с мента.
6. Поднесете с препечен хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ